Pentru majoritatea oamenilor, este o rutina zilnica sa isi inceapa ziua cu o ceasca de cafea sau ceai negru – ambele bauturi bogate in cofeina. Cofeina ii trezeste si le activeaza metabolismul. De aceea este atat de populara ca mijloc de a pierde in greutate. Recent, tendinta de a pierde in greutate cu ceaiul verde este relevanta, dar nici ceaiul negru nu trebuie subestimat.

Cafeaua de dimineata poate ajuta in lupta cu kilogramele? Care este rolul cofeinei si cum poate afecta metabolismul?

Cofeina stimuleaza un proces din organism numit lipoliza. Lipoliza este descompunerea lipidelor care sunt stocate in celulele adipoase. Acest lucru afecteaza greutatea pe termen lung. In plus, cofeina stimuleaza sistemul nervos, ceea ce ii poate face pe oameni mai activi. De aici si puterea antrenamentului si a activitatii fizice, care duce automat la arderea mai multor calorii.

Unul dintre principalele beneficii ale cofeinei este ca actioneaza ca un diuretic. Ajuta la excretarea urinei si astfel duce la o usoara accelerare a metabolismului. Atunci cand se bea cafea, ceai sau alta bautura bogata in cofeina, este important sa se consume si apa suplimentara. Acesta este un alt mod de a ajuta metabolismul.

Surse de cofeina

Cafeaua si ceaiul negru sunt cele mai populare surse de cofeina. Cofeina poate fi gasita si in fructele de guarana. Cofeina este un ingredient foarte comun in suplimentele de slabit.

Consumul maxim recomandat de cofeină

Cantitatea recomandata de bauturi cu cofeina pe zi este de aproximativ 200-250 ml. Cu toate acestea, este individual pentru fiecare. Persoanele cu tensiune arteriala scazuta pot consuma mai multa cofeina, iar cele cu tensiune arteriala crescuta ar trebui sa reduca cantitatea. Totul depinde de cum o tolereaza corpul fiecaruia.

Dietele nu exclud aportul de bauturi cu cofeina. Daca se consuma cafea in timpul dietei, nu se adauga zahar, smantana sau lapte – aceste ingrediente o fac mai calorica si afecteaza rezultatul dietei.