Cel mai adesea de origine genetica, agenezia dentara se caracterizeaza prin absenta formarii unuia sau mai multor dinti. Mai mult sau mai putin severa, are uneori repercusiuni functionale si estetice semnificative, cu un impact psihologic semnificativ. Verificarea ortodontica face posibila estimarea daca aparatele dentare sau implanturile pot fi benefice.

Agenezia dentara, ce este?

Agenezia dentara se caracterizeaza prin absenta unuia sau mai multor dinti, deoarece acestia nu s-au format. Aceasta anomalie poate afecta dintii de lapte (copii fara dinti), dar afecteaza dintii permanenti mult mai des.

Exista forme moderate sau severe de agenezie dentara si anume:

  • Cand sunt implicati doar cativa dinti, se vorbeste de hipodontie (unul pana la 6 dinti lipsa).
  • Oligodontia se refera la absenta a mai mult de 6 dinti. Adesea insotita de malformatii care afecteaza alte organe, aceasta poate fi asociata cu diferite sindroame.
  • In cele din urma, anodontia se refera la absenta totala a dintilor, care este insotita si de alte anomalii ale organelor.
Cauze

Agenezia dentara este cel mai adesea congenitala. In marea majoritate a cazurilor, este de origine genetica (anomalie genetica ereditara sau aparitie sporadica la individ), dar sunt, de asemenea, susceptibili factorii de mediu.

Factori genetici

Pot fi implicate diferite mutatii care vizeaza genele implicate in formarea dintilor. Se spune de agenezie dentara izolata atunci cand defectul genetic afecteaza doar dezvoltarea dentara.

Agenezia dentara sindromica este legata de anomalii genetice care afecteaza si dezvoltarea altor tesuturi. Absenta dintilor este adesea primul simptom. Exista aproximativ 150 dintre aceste sindroame: displazii ectodermice, sindrom Down, sindrom Van der Woude etc.

Factori de mediu

Expunerea fatului la anumiti factori de mediu afecteaza formarea germenilor dentari. Pot fi agenti fizici (radiatii ionizante) sau substante chimice (medicamente luate de mama), dar si boli infectioase materne (sifilis, tuberculoza, rubeola etc).

Tratamentul cancerului pediatric prin chimioterapie sau prin radioterapie poate fi cauza ageneziei multiple, mai mult sau mai putin severa in functie de durata tratamentului si de dozele administrate. In cele din urma, traumatismele cranio-faciale semnificative pot fi responsabile de agenezia dentara.

Diagnostic

Examenul clinic si radiografia panoramica sunt pilonii diagnosticului.